Nieuws

Je kent het vast wel: op die ene aantrekkelijke vacature reageert een zee aan mensen. Allemaal op zoek naar een leuke baan. Die baan is natuurlijk maar voor een persoon weggelegd. Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw sollicitatie uit de eindeloze zee van kandidaten springt? De basis is een overzichtelijk cv en een goede motivatiebrief. Graag delen wij 5 tips uit het veld waarmee je kunt zorgen voor een cv en motivatiebrief waar je u tegen zegt.

 

TIP 1: Helder

Werkgevers en recruiters worden blij van een cv en motivatiebrief met een duidelijke structuur. Maak het ze daarom zo makkelijk mogelijk. Zorg voor een logische opbouw waardoor jouw relevante ervaring en opleidingen in één oogopslag te zien zijn. Op deze manier kan jouw toekomstige werkgever alle informatie die hij nodig heeft om jou te beoordelen snel vinden. Beschrijf niet alles, alleen dat wat relevant is. Begin altijd met je meest recente ervaring en noem met je sterke punten al aan het begin van je cv: zo wek je meteen de interesse van je lezer. Werkervaring die niet zo relevant of recent is kun je misschien beter weglaten. Denk tot slot aan het KISS-principe: ‘Keep It Simple, Stupid’. Een cv mag nooit te lang zijn: het gemiddelde cv bestaat uit twee pagina’s.

 

TIP 2: Foutloos

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: taalgebruik, indeling en zinsbouw van je cv en motivatiebrief maken of kraken je sollicitatie. Spelfouten staan niet professioneel. Vraag daarom altijd iemand anders om je tekst eens na te lezen. Laat ze er met een frisse blik naar kijken: wie weet zien ze fouten die jij over het hoofd had gezien of komen ze met nuttige tips! Geef jezelf ook de tijd om een goede motivatiebrief en cv te schrijven: ga er een paar keer voor zitten, zo kom je steeds weer tot nieuwe inzichten.

 

TIP 3: Nette layout

Niet alleen de heldere structuur van je cv, maar ook een overzichtelijke layout zorgt er mogelijk voor dat je een streepje voor hebt op je medekandidaten. Met een rommelige opmaak maak je niet de beste indruk bij je toekomstige werkgever. Zorg daarom voor overzichtelijke opsommingstekens in je tekst: dit zorgt ervoor dat werkgevers en recruiters alle belangrijke informatie snel terug kunnen vinden. Een goed leesbaar lettertype draagt ook bij aan deze helderheid. Recruiters zien graag een professionele portretfoto op je cv. Selfies en vakantiefoto’s kun je beter achterwege laten!

 

TIP 4: Persoonlijk

In de strijd om een eerste sollicitatiegesprek is je cv je belangrijkste wapen. Zorg daarom voor een cv waarin duidelijk wordt wat jou als medewerker uniek maakt. Wat geeft jou energie, hoe sta je in het leven? Je kunt je persoonlijkheid in een paar woorden of zinnen beschrijven. Vraag mensen in je omgeving naar wat jou kenmerkt. Vergeet dit dan niet te vermelden in je cv. Werkgevers en recruiters zijn nieuwsgierig naar wie je bent, en waarom je graag voor hen wilt werken. Ze zijn op zoek naar talent en lezen graag wat jouw ambities zijn.