Nieuws

Je kan er bijna niet omheen, het is allerdaags nieuws: het groeiend aantal zzp’ers in de zorg. Steeds meer zorgmedewerkers zijn de hoge werkdruk door personeelstekorten zat en besluiten om zelfstandige te worden. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van zzp’en in de zorg? We benoemen eerst 5 voordelen:

5 voordelen

Je verdient je eigen geld

Een van de grootste voordelen waarom mensen in de zorg voor zichzelf gaan werken is omdat je meer gaat verdienen. Je krijgt nu de beloning van je eigen inspanningen terug te zien op je bankrekening.

Je kan je focussen op je passie

Work for Care is specialist in het matchen van vraag en aanbod tussen ZZP’ers en opdrachtgevers in de zorgsector. Naast het werkaanbod wat Work for Care creëert, biedt zij de zorgverleners ondersteuning in hun zelfstandig ondernemerschap. Door de juiste randvoorwaarden voor de zelfstandige zorgverlener te creëren, krijgt de klant altijd de beste zorg.

Je eigen droom realiseren

Ondernemen is een uitdaging die je zelf aangaat. Je jaagt je eigen droom na. Hierbij volg je je eigen visie en niet die van een ander. Je hebt geen baas, je bent eigen baas.

Je ontwikkelt jezelf, zowel zakelijk als privé

Wie aan het ondernemerschap begint zal zichzelf continue moeten uitdagen. Je moet je mee bewegen met de markt. Nieuwe mensen ontmoeten die je nieuwe inzichten geven en dingen doen waarvan je in eerste instantie had gedacht dat nooit te zullen doen. Daarnaast kan je nu tijd voor jezelf inplannen om je ook verder te ontwikkelen. Fouten maken hoort erbij en daar zal je ook alleen maar meer van leren.

Je wilt grip en sturing

Bij een eigen bedrijf bepaal je zelf je toekomst. Als je een tijdje onderneemt, zal je ervaren dat je grip krijgt en je resultaten kunt sturen. Dat gevoel zal er niet meteen vanaf het begin zijn, maar als het komt, zal het heel goed voelen. Wanneer je na een jaar of 5 terugkijkt en stilstaat bij wat je hebt bereikt, zal je alleen maar trots zijn.

 

Voordat je gelijk overstag gaat, moet je natuurlijk ook eerst de nadelen zorgvuldig afwegen. Hieronder benoemen we 5 nadelen:

5 nadelen

Je hebt geen vastigheid meer

Vanaf het moment dat je voor jezelf begint heb je geen zekerheid meer over een vast salaris en pensioen. Daarnaast heb je geen werkgever die je financieel opvangt als je arbeidsongeschikt of (langdurig) ziek raakt. Gelukkig kan je je hier als ondernemer op verschillende manieren voor afdekken. Het is aan jezelf hoe je het regelt en waar je je comfortabel bij voelt. Tevens bestaat 100% zekerheid in loondienst ook niet: je werkgever kan failliet gaan, er kan een reorganisatie komen of wellicht is je pensioenfonds al leeg getrokken tegen de tijd dat jij achterover wilt gaan leunen.

Als eigen ondernemer sta je er alleen voor

Mocht je ervoor kiezen alles zelf te doen, dan sta je er inderdaad alleen voor. Uiteraard heb je altijd je familie en vrienden achter je staan. Er zakelijk ook niet alleen voor staan? Dan kan je ervoor kiezen om je aan te sluiten als zzp’er bij Work for Care. Je hebt dan een sterk netwerk en een ervaren zorg organisatie achter je staan.

Harder werken hoort bij ondernemen

Op het begin zal dit zeker het geval zijn. Sommige zaken zullen wellicht nog wat onwennig zijn en je moet veel investeren in een eigen netwerk. Daarnaast zijn er altijd periodes die extra druk zijn. Maar aan de andere kant ben jij de baas, je mag zelf je tijden en vakanties inplannen. Niemand die er iets van kan zeggen.

Er zijn ook kanten die niet leuk zijn

Als eigen ondernemer moet je je eigen administratie regelen, een tip van andere zzp’ers: “zorg ervoor dat je het goed bijhoudt, dan valt het reuze mee. Je kunt er ook voor kiezen om een deel uit te besteden aan een belastingadviseur. Dan doe je zelf het minimale en weet je zeker dat je boekhouding klopt.” Natuurlijk moet je daarnaast wel zaken regelen die je werkgever anders voor je zou doen. Dat betekent: zelf het kwaliteitsregister bijhouden, bijscholing regelen, literatuur bijhouden, je bekwaamheid op peil houden, etc. Het is even een kwestie van organiseren, maar je bepaalt wel zelf hoe en wanneer je dat doet.

(Conclusie) Het vertrouwde loslaten

Om de stap naar zzp’er te maken zal je uit je comfortzone moeten stappen. Je zal meer risico’s moeten gaan nemen. Maar is dat een goede reden om iets niet te doen? Op het begin weet je misschien minder goed waar je aan toe bent, maar de energie die ervoor terugkrijgt wanneer je zelf behaalde resultaten binnenkomen én eigen baas zijn? Dat krijg je nergens anders van!

 

Wil je meer weten over zzp’en in de zorg? Neem dan contact op met Mariëlle, zij kan je alles vertellen over hoe ze het zelf heeft ervaren, maar ook hoe ze andere zpp’ers helpt in de zorg. Toch liever werken op uitzendbasis? Ook dan kan je bij Work for Care je eigen werktijden bepalen!

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment